AŞKENAZİM {4}

Sara Yanarocak"İçinde yeşillik ve ağaç olmayan kasabalarda oturmak yasaktır." Babil Talmudu: 4:12"Bir kentte savaşırken, kenti ele geçirmek için kuşatma uzun sürerse, ağaçlarına balta vurup yok etmeyeceksiniz. Ağaçların ürünlerini yiyebilirsiniz, ama onları kesmeyeceksiniz. Çünkü kırdaki ağaçlar insan değil ki kuşatma altına alasın

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Yusuf BESALEL

Günümüzde Orta Avrupa’daki Aşkenazi cemaatleri İkinci Dünya Savaşı öncesi ile karşılaştırıldığında yok denecek kadar azalmıştır. Bununla beraber antisemitizm yine ortaya çıkmıştır. Sovyetler’in dağılmasını izleyen yıllarda güçlenen milliyetçi akımlar, Yahudi aleyhtarlıklarını saklamayan demeç ve eylemler sergilemektedir. Öte yandan 20. Yüzyılda yaşanmış Holokost kıyımına ve karışık evliliklerin nüfus eritici etkisine rağmen, günümüzde de birçok dünya Yahudi cemaatinde (ABD, Avustralya, Güney Afrika, Fransa, vb.) Aşkenazlar büyük çoğunluktadır ve ayrıca Reform ve Conservative Yahudilik, vb. gibi yeni dinsel eğilimler oluşturmuşlardır.
11. yüzyıla doğru yıkılan ve halkının bir kısmı Yahudiliği kabul etmiş olan Hazar Devleti’nden arta kalan unsurlar, birkaç asır daha dağıldıkları yerde varlıklarını sürdürmüştür. Orta Avrupa Yahudi cemaatlerinin bu dönemden evvel çok küçük olmasının etkisiyle, bazı bilim adamları Aşkenaz Yahudileri’nin Hazarlar’dan türediğini iddia etmişler hatta bunu Aşkenaz ve bazı Türk toplumlarına ait kişilerin DNA’larının benzerliği ile desteklemeye çalışmışlardır. Ancak bu konuda henüz kesin kanıtlar bulunmamaktadır.


Kaynakça: "Yahudilik
Ansiklopedisi",
Cilt I, II, III
Yusuf Besalel